Grzybica paznokci

grzybica-paznokci_wiem_o_zdrowiu

Forum -> bąbelki dookoła paznokci

Tytuł:bąbelki dookoła paznokci
Autor:Dziubas
30.8.2011, 12:45
Jestem (byłem) powszechnym obgryzającym paznokcie, ostatnio postanowiłem nie obgryzać i już tak od miesiąca jestem z siebie dumny. Ale na nie nacieszyłem się długo. W ciągu ostatniego tygodnia zaczęły mi wyskakiwać białawe bąble dookoła paznokci, obawiam się, że to grzybica?

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co lepiej pływa: kowadło czy rekin

grzybica-paznokci_ciekawostki

Ciekawostki

Grzybica pachwin
Grzybica pachwin dotyczy prawie wyłącznie mężczyzn (w wieku 18-30 lat). Do rozwoju choroby przyczynia się wilgotność i wysoka temperatura w fałdach pachwinowych. Grzybicę może wywołać również noszenie zbyt obcisłej bielizny lub też uprawianie tak zwanych „sportów kontaktowych”.

Czy wiesz, że...

Grzybica jamy ustnej
Candida albicans należą do najczęstszych przyczyn zakażeń grzybiczych człowieka w ogóle, i są jedną z najczęstszych zachorowań na grzybicę jamy ustnej. Jest to schorzenie powszechne wśród osób noszących protezy, niemowląt, a także u tych, którzy z jakichś przyczyn mają osłabiony układ immunologiczny.

Polecamy

Grzybica dłoni
Grzybica dłoni jest infekcją spowodowaną przez Trichophyton rubrum – grzyba z grupy dermatofitów. Najczęstszą przyczyną zarażenia jest rozprzestrzenienie się pasożyta, który wcześniej objął stopy. Dlatego też, grzybica ta jest jednostronna, tzn. częściej dotyka tylko jednej dłoni.

Archiwum

Pyralgina to lek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy dostępny w formie tabletek lub saszetek z rozpuszczalnym granulatem. Nazwa międzynarodowa leku to Metamizolum natricum. Producentem leku jest POLPHARMA. Pyralgina to lek niesteroidowy, przeciwzapalny z grupy pochodnych pirazolonu o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym (silniejszym od salicylanów) i przeciwzapalnym. Działa również słabo rozkurczowo na mięśnie gładkie, uspokajająco i przeciwwysiękowo.